Je digitale nalatenschap: wat moet je weten?

Je digitale nalatenschap: wat moet je weten?

Je digitale nalatenschap: wat moet je weten?

Vandaag bij de NOS in het nieuws: een testament maken om je digitale erfenis te regelen. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen legt op radio en tv uit wat je moet doen om je digitale erfenis te regelen. Hieronder lees je waaruit je online erfenis eigenlijk bestaat en kun je onze checklist downloaden om met het regelen van je digitale erfenis aan de slag te gaan.

Je digitale nalatenschap bestaat uit sociale media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat als ze offline overlijden, ze online voortleven op de sociale media. Bijna iedereen heeft een online erfenis. Die online erfenis lost zich niet vanzelf op en voor nabestaanden is het moeilijk de online erfenis af te wikkelen, als ze al weten dat er sprake is van een online erfenis. Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met het voorbereiden daarvan.

De twee belangrijkste uitdagingen van je online erfenis zijn de volgende:

1. Wat er moet gebeuren met je profielen op de sociale media?

Allereerst is het belangrijk dat je nabestaanden weten wat je wilt: online verder leven, een gedenkpagina (Facebook) of je profielen verwijderd hebben. Vervolgens moeten je nabestaanden wel toegang hebben tot je profielen. Bij de Netwerknotaris kun je in je testament een socialemediaexecuteur© aanwijzen die jouw wensen voor je sociale media uitvoert.

2. Waaruit bestaat je digitale nalatenschap?

Het is voor nabestaanden moeilijk te achterhalen waaruit je online erfenis precies bestaat. Daarom is het handig een lijst te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Je moet er dan wel zorg voor dragen dat je nabestaanden toegang hebben tot die lijst of je mobiele telefoon na je overlijden. Een aantal van onze cliënten kiest ervoor om in het testament aanwijzingen te geven waar de lijst te vinden is en aan te geven hoe de nabestaanden in de telefoon of laptop kunt komen. Er zijn ook cliënten die juist willen dat bepaalde informatie niet beschikbaar is voor de nabestaanden. Je kunt zelf steeds bijvoorbeeld whatappjes en mailtje wissen maar ook in je testament vragen aan je executeur dat te doen.

Aan de slag met het regelen van je online erfenis. Download hier de checklist.

Je digitale erfenis kun je het beste regelen in je testament. Hiermee geef je de juridische basis aan een vertrouwenspersoon die je digitale erfenis afwikkelt.

Zelf je digitale nalatenschap goed regelen?

Bespreek de mogelijkheden met je notaris.

direct notariële hulp